Fietsen en Skateboarden - VLOG 051Meer en meer skateboarders en snowboarders stappen op een fixie, racefiets of mountainbike. Één van de eerste skateboarders die ik op een fixie zag fietsen was Hildo Koolen. Hildo was jaren geleden part of my skate crew. Wat is er dan leuker om samen op de fiets te stappen en een rondje langs een aantal skateboard parken te rijden.

We starten de route in het skatepark onder de A8 in koog aan de Zaan. Wij zijn er beide klaar voor en wij rijden richting Heemskerk voor de skatespots met de curbs. De route gaat door de weilanden rond de Zaanstreek en na een kilometer of 15 komen we aan in de Vlaskamp. Een nieuw aangelegd park op een historische plek in Heemskerk. Er zijn hier sporen teruggevonden vanaf ongeveer 1700 voor Christus, waaronder resten van een boerderij van 400 voor Christus en een offerplaats uit de zesde en zevende eeuw. (bron) Nu vind je op deze plek een skatepark, helemaal anno 2019. Zo moeten er meer skateparken gebouwd gaan worden. Het is niet helemaal mijn smaak, maar luister niet naar deze oude skater. Kijk wat de gebruikers van nu willen!

Na een korte sessie stappen wij weer op de fiets en rijden naar de volgende spot. Binnendoor rijden we naar Waterakkers waar aan de rand van de wijk een kleine bowl gebouwd is. Deze pool ligt er al een aantal jaren en de laatste keer dat ik hier was, is ook al meer dan 10 jaar geleden. Maar wat vind ik dit een fijne skatebowl. De pool is klein maar de lijnen die je kan skaten zijn eindeloos. Frontside, backside, maakt niet uit. Alleen die coping van roestvrijstaal... geen goed idee.

Het volgende en het laatste skatepark van deze fietstour ligt op een kleine 10 kilometer verderop. Wij fietsen rustig naar Velsen Noord. Tussen de A22 en de Wijkeroogstraat ligt het Peppark. Een klein betonnen skatepark met wat banks en quarterpipes. Je moet even wennen aan dit skatepark en je moet even kijken waar de lijnen liggen, maar na een minuut of 5 cross je lekker het skatepark door. Wel even opletten voor de kids op fietsjes of scooters. Na een uurtje skaten is het tijd voor het laatste stuk van de fietsroute. Terug naar het skatepark onder de A8.

Een klein uurtje later staan wij weer in Koog aan de Zaan. Door het skateboarden zijn we toch iets vermoeider dan verwacht maar dit is wel een hele mooie manier om je zondag te beginnen. Wil je zelf ook een klein rondje langs deze parken fietsen? Op Komoot staat een fietsroute

Kijk hier voor de 360VR foto's van de parken.

Volg Hildo Koolen op Instagram.

Beats in deze video komen van Storyblocks Audio.

Heb je dat gefilmd? - VLOG 050

Deze week ging de geplande fietstocht naar een skateparkje niet door. Maar toch sta ik vandaag bij Burnside Skatepark om samen met de familie een dag je te gaan skateboarden. Wat een mooi moment om mijn nieuwe camera, de Black Magic Pocket Cinema Camera 4K #bmpcc4k uit te proberen. 

Eerst bouwen we de camera op met o.a. een Swit 4K HDMI Monitor met een Baxxtar Pro Accu. Deze accu voorziet de monitor EN de camera van stoom. Dit alles monteer ik op een Smallrig Cage. Als lens gebruik in mijn 12 tot 60 mm Lumix Kit lens die normaal op mijn Panasonic G7 zit.

De camera werkt lekker en na een klein uurtje heb ik aardig wat beelden geschoten die we later gaan editen. Wij gaan nu eerst naar de volgende stop van onze tour: Burnside Cablepark.

Alles wat je als wakeboarder kan wensen is te vinden bij Burnside Cablepark. Er liggen meer dan genoeg obstakels in het water. Niet alleen geschikt voor de hardcore wakeboarder maar ook beginners kunnen hier goed hun eerst jumps maken over de schansen. Dat dat niet altijd even goed gaat demonstreert mijn oudste zoon die vol op zijn ribben op de hoge rail valt. Gelukkig vangt zijn zwemvest de grootste klap op en is zijn eerst vraag als hij weer boven water komt: "heb je dat gefilmd?"

Natuurlijk had ik dat. Maar niet met mijn BMPCC4K maar gewoon met mijn VLOG camera. Dit was dan ook meteen het laatste beeld wat ik op deze dag schiet. Kijk deze vlog naar de beelden die ik geschoten heb met mijn nieuwe Black Magic Camera.

Muziek in deze video komt van Storyblocks Audio


Lees mijn review van de Black Magic Pocket Cinema Camera 4K hier.

VLOG 50 van Johnny 13 - Heb je dat gefilmd

Black Magic Pocket Cinema Camera 4K - ReviewNa jaren van trouwe dienst was mijn Panasonic AG-HMC150 dan toch aan vervanging toe. Het beeldscherm had een jaar geleden al een plons zout water over zich heen gehad en de specs waren 2 jaar geleden al achterhaald. Geen 4K, geen 60p en een lage bitrate.

Black Magic Pocket Cinema Camera 4K

Hoewel ik als back-up camera de Panasonic DMC-G7 gebruik, wilde ik toch wat meer een echte video camera. Maar dan wel één die net iets meer in huis had dan gewoon een videocamera. Vlak voor de corona crisis had ik een bestelling geplaatst voor de Balck Magic Pocket Cinema Camera 4K. Een kleine handzame Cinema Camera met de vormfactor van een flinke DSLR. Deze camera heeft een Micro 4/3 systeem, filmt in 4K tot 60 fts. Heeft een aantal mooie compressie technieken aan boord maar kan ook in RAW filmen. Opslag kan nog gewoon op SD kaartjes maar ook direct op een SSD.

Accu laden, SD kaart er in en een lens opschroeven en de camera is klaar voor gebruik. Meer is er niet nodig om de deze camera te gebruiken. Maar in de basis is deze camera karig. De kleine accu die je bij de camera krijgt houdt het niet langer uit dan 20 minuten. Dat is niet echt handig als je de hele dag in het veld staat te filmen. Het touchscreen op de camera is groot genoeg maar zit vast aan de achterkant. Een extra monitor is dus wel een must have en om alles aan de camera vast te maken is een camera cage ook wel handig. Gelukkig had ik al rekening gehouden met deze aankoop en had ik voor mijn andere camera's al een monitor en een extra accu gekocht. Deze konden dus zo naar de BMPCC4k.

75One Challenge

De eerst draaimomenten maakte ik tijdens filmopnamen van de 75One Challenge van Ramses Bekkenk. In het begin ging het allemaal wel wat onwennig maar al snel had ik de smaak te pakken. Ik was al gewend om geen gebruik te maken van de automatische instellingen dus het was nu alleen nog zaak om goed de focus in de gaten te houden. Gelukkig heeft de camera (en de externe monitor) focus peaking dus goed op je scherm blijven kijken en opletten. Vooruit denken en scherpstellen op de plek waar je denkt het onderwerp gaat komen. Maar omdat je dat bij evenement videografie niet helemaal kan voorspellen, film ik altijd al met een hoger diafragma zodat een groot gedeelte van het beeld scherp is. Dit is niet echt cinematisch, maar wel beter dan het shot missen.

Voor- en nadelen

Ondertussen heb ik al wat uurtjes met deze camera gedraaid. Dit vind ik de voor- en nadelen van deze camera.

PRO:

 • Compact en handzaam. Goed voor Run and Gun werk.
 • 4K-60p
 • Bestanden worden in Pro-Res opgeslagen zodat ze 1 op 1 in de computer bewerkt kunnen worden
 • RAW format (maar dan moet ik wel mijn computer updaten)
 • Mogelijkheden om uit te bouwen naar high-end productie camera
 • Kwaliteit van de beelden
 • Dual ISO waardoor je met weinig licht toch prima beeld kan maken.
 • Micro 4/3 - Hoewel veel filmers dat een nadeel vinden, vind ik dat een voordeel. De camera is daardoor minder licht gevoelig. Bij 9 van de 10 opdrachten is er zo wie zo veel licht.

  CONS:

  • Hoog stroom verbruik. Kon ik met mijn oude camera uren filmen, nu moet ik goed timen en extra accu's mee nemen.
  • Beeldscherm vast aan de camera. Hoewel dit geen vlog camera is, is het wel prettig om het beeldscherm in een andere hoek te zetten.
  • Je moet de camera eerst opbouwen voordat je kan gaan filmen.
  • Geen vaste ND filters. Probeer maar eens op het strand of in een bos, met schone handen, een filter op je lens te draaien.
  • Crop factor van de sensor. Maar ik gebruik dat als een extra zoom.


  Conclusie.

  Ik vind dit een hele fijne camera om mee te werken. Goed om te weten dat je deze camera helemaal kan opbouwen tot productie camera maar dat je hem ook kan gebruiken voor Run and Gun werk. Prijs van de Cinema Camera is laag en als je al een lens hebt kan je eigenlijk meteen aan de slag. Met de tijd kan je dan de camera verder uitbouwen. 

  Hier gaan een hoop mooie beelden mee geschoten worden.

  Kijk ook naar de VLOG die ik over deze camera gemaakt heb.


  “The real voyage of discovery consists not in seeking new landscapes, but in having new eyes.”


  “The real voyage of discovery consists not in seeking new landscapes, but in having new eyes.”
  — MARCEL PROUST -

  Beter fietsen met broekvet - VLOG 049


  In deze vlog ga ik naar Wheelrunner, een atelier voor cycling in Amsterdam

  Al meer dan 7 jaar maak ik regelmatig fietsvideo's. Begonnen met skate- en snowboardvideo's maar de afgelopen jaren sta ik steeds meer te filmen op mountainbike en andere fiets evenementen. Omdat ik wel eens benieuwd was hoe het is om een lange afstand te fietsen ben ik in mijn vorige vlog, samen met Joke van der Ploeg, op de fiets gestapt om 100 km te fietsen door Waterland. Mede door deze actie ben ik gegrepen door het fietsvirus. Maar hoe kan dat? Wat maakt fietsen zo aantrekkelijk? Deze vraag ga ik stellen aan Bas Rotgans van Wheelrunner CC.


  J: Hey Bas what sup?
  B: Hey Johnny ouwe fietser! Kom je even op visite?
  J: Jazeker, en meteen wat vragen stellen!


  J: Ik heb net een lange fietstocht gemaakt en ik ben hellemaal in de ban van het fietsvirus. Wat is dat?
  B: Ja, iedereen is aan het fietsen. Ik weet het niet... Vertel jij het maar, jij heb net 100 km gefietst. Ik denk dat het makkelijk is. Je hebt gewoon een fiets, stapt de deur uit en je gaat een stuk fietsen.


  J: Er zijn steeds meer snow- en skateboarders die gaan fietsen. Wat maakt dat fietsen zo interessant?
  B: We worden allemaal een jaartje ouder, we zijn een beetje aan het dicht groeien. Niet actief genoeg. Met de fiets kan je lekker naar buiten en beetje fit worden. Je hoeft niet te wachten op wind of golven. Is het skatepark droog of de sneeuw wel goed. Je stapt gewoon op en gaat fietsen.


  J: Wat voor tips heb je voor mij als beginnende fietser?
  B: Gewoon structureel fietsen. Je kan beter 4 x in de week 25 km fietsen dan 1 x 100 km. Qua fiets maakt het wat minder uit. Een snelle, lichte racefiets maakt het wel makkelijker om hard te fietsen maar uiteindelijk kan je op een stadsfiets naar Maastricht fietsen.
  Geef geld uit aan een goede broek! Een goede fietsbroek met zo'n zeem er in.
  Je hebt iets dat heet in het Engels shammy cream. Broekevet is de Nederlandse naam. Dat is een soort vet wat je in je broek smeert. Dat vermindert de wrijving tussen je billen en je broek.


  J: Welke fietstochten heb jij nog op de planning staan?
  B: Ahh man, zo veel. Ik ga een augustus een event in de Pyreneeën rijden dat heet Further. en er is in november nog een race in Zuid-Afrika. Daar zit ik wel over na te denken. Die is een kleine 3000 km. Maar ik weet niet echt, in verband met corona. Ik kan heet ook slecht aan mijzelf verkopen, om ver te gaan vliegen om te gaan fietsen. Dan fiets ik liever hier in de buurt.


  J: Moet je perse naar het buitenland om mooi te kunnen fietsen?
  B: Helemaal niet, nee. Ik denk juist dat Nederland te gek is. Dat je vanaf de fiets onwijs mooi kan ontdekken hoe mooi Nederland eigenlijk is. Als je fiets, beweeg je langzamer en je rijdt door kleine dorpjes en je ziet het landschap aan je voorbij trekken. Langzaam verandert het landschap als je door de provincies rijdt. Nee, Nederland is prachtig om te fietsen.


  J: Bas, dank je wel.
  B: Graag gedaan.


  Dat waren een paar goede tips. Goede broek en broekenvet. In mijn volgende VLOG stap ik weer op de fiets en fietsen we naar een skatepark. Natuurlijk gaat de VLOG camera weer mee.


  Laat even weten wat je van dit interview vindt. Kijk naar de video, like en deel hem met je vrienden. Bezoek Bas Rotgans in zijn shop. Volg hem op Instagram zodat je op de hoogte blijft van zijn avonturen.


  Ga naar buiten, blijf creatief.

  Bas Rotgans van Wheelrunner


  Johnny 13 Videografie - Zaandam - Contact

  Ja, deze website gebruikt ook cookies. Dit is de vervelende maar verplichte cookie melding!