Black Magic Pocket Cinema Camera 4K - ReviewNa jaren van trouwe dienst was mijn Panasonic AG-HMC150 dan toch aan vervanging toe. Het beeldscherm had een jaar geleden al een plons zout water over zich heen gehad en de specs waren 2 jaar geleden al achterhaald. Geen 4K, geen 60p en een lage bitrate.

Black Magic Pocket Cinema Camera 4K

Hoewel ik als back-up camera de Panasonic DMC-G7 gebruik, wilde ik toch wat meer een echte video camera. Maar dan wel één die net iets meer in huis had dan gewoon een videocamera. Vlak voor de corona crisis had ik een bestelling geplaatst voor de Balck Magic Pocket Cinema Camera 4K. Een kleine handzame Cinema Camera met de vormfactor van een flinke DSLR. Deze camera heeft een Micro 4/3 systeem, filmt in 4K tot 60 fts. Heeft een aantal mooie compressie technieken aan boord maar kan ook in RAW filmen. Opslag kan nog gewoon op SD kaartjes maar ook direct op een SSD.

Accu laden, SD kaart er in en een lens opschroeven en de camera is klaar voor gebruik. Meer is er niet nodig om de deze camera te gebruiken. Maar in de basis is deze camera karig. De kleine accu die je bij de camera krijgt houdt het niet langer uit dan 20 minuten. Dat is niet echt handig als je de hele dag in het veld staat te filmen. Het touchscreen op de camera is groot genoeg maar zit vast aan de achterkant. Een extra monitor is dus wel een must have en om alles aan de camera vast te maken is een camera cage ook wel handig. Gelukkig had ik al rekening gehouden met deze aankoop en had ik voor mijn andere camera's al een monitor en een extra accu gekocht. Deze konden dus zo naar de BMPCC4k.

75One Challenge

De eerst draaimomenten maakte ik tijdens filmopnamen van de 75One Challenge van Ramses Bekkenk. In het begin ging het allemaal wel wat onwennig maar al snel had ik de smaak te pakken. Ik was al gewend om geen gebruik te maken van de automatische instellingen dus het was nu alleen nog zaak om goed de focus in de gaten te houden. Gelukkig heeft de camera (en de externe monitor) focus peaking dus goed op je scherm blijven kijken en opletten. Vooruit denken en scherpstellen op de plek waar je denkt het onderwerp gaat komen. Maar omdat je dat bij evenement videografie niet helemaal kan voorspellen, film ik altijd al met een hoger diafragma zodat een groot gedeelte van het beeld scherp is. Dit is niet echt cinematisch, maar wel beter dan het shot missen.

Voor- en nadelen

Ondertussen heb ik al wat uurtjes met deze camera gedraaid. Dit vind ik de voor- en nadelen van deze camera.

PRO:

 • Compact en handzaam. Goed voor Run and Gun werk.
 • 4K-60p
 • Bestanden worden in Pro-Res opgeslagen zodat ze 1 op 1 in de computer bewerkt kunnen worden
 • RAW format (maar dan moet ik wel mijn computer updaten)
 • Mogelijkheden om uit te bouwen naar high-end productie camera
 • Kwaliteit van de beelden
 • Dual ISO waardoor je met weinig licht toch prima beeld kan maken.
 • Micro 4/3 - Hoewel veel filmers dat een nadeel vinden, vind ik dat een voordeel. De camera is daardoor minder licht gevoelig. Bij 9 van de 10 opdrachten is er zo wie zo veel licht.

  CONS:

  • Hoog stroom verbruik. Kon ik met mijn oude camera uren filmen, nu moet ik goed timen en extra accu's mee nemen.
  • Beeldscherm vast aan de camera. Hoewel dit geen vlog camera is, is het wel prettig om het beeldscherm in een andere hoek te zetten.
  • Je moet de camera eerst opbouwen voordat je kan gaan filmen.
  • Geen vaste ND filters. Probeer maar eens op het strand of in een bos, met schone handen, een filter op je lens te draaien.
  • Crop factor van de sensor. Maar ik gebruik dat als een extra zoom.


  Conclusie.

  Ik vind dit een hele fijne camera om mee te werken. Goed om te weten dat je deze camera helemaal kan opbouwen tot productie camera maar dat je hem ook kan gebruiken voor Run and Gun werk. Prijs van de Cinema Camera is laag en als je al een lens hebt kan je eigenlijk meteen aan de slag. Met de tijd kan je dan de camera verder uitbouwen. 

  Hier gaan een hoop mooie beelden mee geschoten worden.

  Kijk ook naar de VLOG die ik over deze camera gemaakt heb.


  Johnny 13 Videografie - Zaandam - Contact

  Ja, deze website gebruikt ook cookies. Dit is de vervelende maar verplichte cookie melding!