Beter fietsen met broekvet - VLOG 049


In deze vlog ga ik naar Wheelrunner, een atelier voor cycling in Amsterdam

Al meer dan 7 jaar maak ik regelmatig fietsvideo's. Begonnen met skate- en snowboardvideo's maar de afgelopen jaren sta ik steeds meer te filmen op mountainbike en andere fiets evenementen. Omdat ik wel eens benieuwd was hoe het is om een lange afstand te fietsen ben ik in mijn vorige vlog, samen met Joke van der Ploeg, op de fiets gestapt om 100 km te fietsen door Waterland. Mede door deze actie ben ik gegrepen door het fietsvirus. Maar hoe kan dat? Wat maakt fietsen zo aantrekkelijk? Deze vraag ga ik stellen aan Bas Rotgans van Wheelrunner CC.


J: Hey Bas what sup?
B: Hey Johnny ouwe fietser! Kom je even op visite?
J: Jazeker, en meteen wat vragen stellen!


J: Ik heb net een lange fietstocht gemaakt en ik ben hellemaal in de ban van het fietsvirus. Wat is dat?
B: Ja, iedereen is aan het fietsen. Ik weet het niet... Vertel jij het maar, jij heb net 100 km gefietst. Ik denk dat het makkelijk is. Je hebt gewoon een fiets, stapt de deur uit en je gaat een stuk fietsen.


J: Er zijn steeds meer snow- en skateboarders die gaan fietsen. Wat maakt dat fietsen zo interessant?
B: We worden allemaal een jaartje ouder, we zijn een beetje aan het dicht groeien. Niet actief genoeg. Met de fiets kan je lekker naar buiten en beetje fit worden. Je hoeft niet te wachten op wind of golven. Is het skatepark droog of de sneeuw wel goed. Je stapt gewoon op en gaat fietsen.


J: Wat voor tips heb je voor mij als beginnende fietser?
B: Gewoon structureel fietsen. Je kan beter 4 x in de week 25 km fietsen dan 1 x 100 km. Qua fiets maakt het wat minder uit. Een snelle, lichte racefiets maakt het wel makkelijker om hard te fietsen maar uiteindelijk kan je op een stadsfiets naar Maastricht fietsen.
Geef geld uit aan een goede broek! Een goede fietsbroek met zo'n zeem er in.
Je hebt iets dat heet in het Engels shammy cream. Broekevet is de Nederlandse naam. Dat is een soort vet wat je in je broek smeert. Dat vermindert de wrijving tussen je billen en je broek.


J: Welke fietstochten heb jij nog op de planning staan?
B: Ahh man, zo veel. Ik ga een augustus een event in de Pyreneeën rijden dat heet Further. en er is in november nog een race in Zuid-Afrika. Daar zit ik wel over na te denken. Die is een kleine 3000 km. Maar ik weet niet echt, in verband met corona. Ik kan heet ook slecht aan mijzelf verkopen, om ver te gaan vliegen om te gaan fietsen. Dan fiets ik liever hier in de buurt.


J: Moet je perse naar het buitenland om mooi te kunnen fietsen?
B: Helemaal niet, nee. Ik denk juist dat Nederland te gek is. Dat je vanaf de fiets onwijs mooi kan ontdekken hoe mooi Nederland eigenlijk is. Als je fiets, beweeg je langzamer en je rijdt door kleine dorpjes en je ziet het landschap aan je voorbij trekken. Langzaam verandert het landschap als je door de provincies rijdt. Nee, Nederland is prachtig om te fietsen.


J: Bas, dank je wel.
B: Graag gedaan.


Dat waren een paar goede tips. Goede broek en broekenvet. In mijn volgende VLOG stap ik weer op de fiets en fietsen we naar een skatepark. Natuurlijk gaat de VLOG camera weer mee.


Laat even weten wat je van dit interview vindt. Kijk naar de video, like en deel hem met je vrienden. Bezoek Bas Rotgans in zijn shop. Volg hem op Instagram zodat je op de hoogte blijft van zijn avonturen.


Ga naar buiten, blijf creatief.

Bas Rotgans van Wheelrunner


110 Km Fiets Challenge - VLOG 048

“Hey Johnny, je zegt in je vorige vlog wel zo lekker "hij moet nog maar 100 km fietsen" maar heb jijzelf al eens 100 km gefietst?” vroeg Joke van der Ploeg mij een week geleden. Het antwoord op deze vraag was nee. Ik maak heel veel fietsvideo’s maar zelf zit ik nooit op de fiets. Tijd voor een rondje door Noord Holland. Joke had een mooie fietsroute uitgezet door Waterland en West-Friesland. Voordat we op de fiets stapten, eerst nog een fietshelm op!


De fietsroute bracht ons eerst naar Marken. Deze omgeving is zo mooi, dat het onmogelijk was om niet te stoppen en wat beelden te schieten, wat het voor een videomaker lastig maakt om lange afstanden te fietsen. Daarna stapten we weer op de fiets richting Volendam.


In Volendam passeren we het 50 km punt. Ik wist dat ik 50 kilometer in de benen had en vanaf dit punt is alles extra. We fietsen naar het verste punt van de route.


Na een korte pauze in Edam, bereikten we Warder een klein dorpje, aan het Markermeer. Dit dorpje markeerde het 70 km punt. Nu was er nog maar één doel: terug naar de studio fietsen. Trapsgewijs fietsten wij via Noord- en Middenbeemster, de Rijp, West Grafdijk zo weer de Zaanstreek in. Maar toen waren we er nog niet. Er moesten nog 20 zware kilometers gefietst worden totdat het doel van 100 km gehaald was.


Op de spoorbrug over de Horenselijn was het eindelijk zo ver: 100 km. Het doel was gehaald! Nog 6 extra kilometers terug naar de studio. En die 6 vielen zwaar, heel zwaar. Vier en half uur nadat wij bij de studio wegreden, stonden we er weer. Nog even een outro opnemen op de vlog camera en dan snel omkleden.


Laat even weten wat je van deze video vindt. Kijk naar de video, like en deel hem met je vrienden. Volg Joke van de Ploeg op Instagram zodat je op de hoogte blijft van haar avonturen.


Ga naar buiten, blijf creatief.Muziek van deze video komt van Storyblocks.

Wielrennen filmen op het Randje - Vlog 036Voor de laatste wielrenwedstrijd van de Clubcompetie was ik in Delfzijl. Er stonden twee wedstrijden op het programma. Een tijdrit en een criterium. Tijdens de tijdrit zat ik weer achter op een motor maar tijdens het filmen van de laatste wielren wedstrijd stond ik weer op het randje. Kijk mee met deze filmsessie in de nieuwe Vlog.

Muziek in deze video komt van Storyblocks Audio.

GP Wielren Ploegentijdrit Dronten - Clubcompetitie 2018


Op Zaterdag 8 september stond ik bij Flevonice voor de 9e stop van de Clubcompetitie 2018 voor Amateur wielrenners. Er stond een wielren ploegentijdrit door de polder op het programma. 25 Wielrenteams stonden er klaar voor een race van 42 kilometer door de flevopolder. Welk wielrenteam heeft de snelste tijd, welk team zet als snelste 4 wielrenners over de finishlijn.

 Videografie en edit: Johnny 13
Voiceover: Daan van den Berg
Motard: Timo Smits
Johnny 13 Videografie - Zaandam - Contact

Ja, deze website gebruikt ook cookies. Dit is de vervelende maar verplichte cookie melding!