Hildo Kolen over Fietsen en Skateboarden

De eerste skateboarder die ik op een fiets zag zitten is Hildo Kolen. Als er iemand is die mij kan uitleggen wat de link is tussen skateboarden en fietsen, is hij dat wel. Kan hij mij meteen wat beginners tips geven.

J: Hey Hildo whatsup?
H: Alles oké. Lekker aan het fietsen en lekker aan het skateboarden.
J: Wat willen wij nog meer?
J: Je ziet tegenwoordig meer en meer skateboarders en snowboarders op een fiets stappen wat maakt dat fietsen zo interessant?
H: Ik denk het gevoel van vrijheid. Je zit niet vast aan een veld of een sportclub. Je kan gewoon naar buiten gaan, je zoekt een mooie route om te fietsen en een spot om te skaten. Die vrijheid, dat is wel de link.
J: Ik ben natuurlijk een beginnende fietser heb jij wat fietstips voor mij?
H: Neem wat gereedschap mee zodat je altijd thuis kan komen. Een bandje en een pompje.
Zet een fietshelm op. Ik geef vandaag zelf het verkeerde voorbeeld omdat ik hem niet draag. Maar jij had vandaag wel een fietshelm op.
Kijk op marktplaats voor een goede tweedehands fiets.
Als je fietsen echt leuk vind, sluit je dan aan bij een groepje fietsers. Die kunnen jou dan ook weer nieuwe dingen leren. Dat maakt het ook weer interessanter.
Een maak je vooral niet te druk. Ga gewoon fietsen!
J: Op wat voor fiets rij jijzelf?
H: Ik heb vandaag de dag meerdere fietsen. Ik ben een echte fiets fanaat geworden. Vandaag rij ik op een On-One Pompino. Dit is een soort fixed gear, cyclocross, stads- alles fiets.Thuis staat er nog een carbon racefiets van Giant. Een mountainbike en een veldrijfiets die ik ook als gravelbike gebruik. Voor de gravel fietsroutes hier en daar.
J: Hildo, dank je wel. Ik denk dat het tijd is om naar de volgende skatespot te fietsen.
H: Zeker, let's go! 

Kijk ook naar de VLOG van onze fietstocht samen.

Muziek in deze video komt van Storyblocks Audio
Beter fietsen met broekvet - VLOG 049


In deze vlog ga ik naar Wheelrunner, een atelier voor cycling in Amsterdam

Al meer dan 7 jaar maak ik regelmatig fietsvideo's. Begonnen met skate- en snowboardvideo's maar de afgelopen jaren sta ik steeds meer te filmen op mountainbike en andere fiets evenementen. Omdat ik wel eens benieuwd was hoe het is om een lange afstand te fietsen ben ik in mijn vorige vlog, samen met Joke van der Ploeg, op de fiets gestapt om 100 km te fietsen door Waterland. Mede door deze actie ben ik gegrepen door het fietsvirus. Maar hoe kan dat? Wat maakt fietsen zo aantrekkelijk? Deze vraag ga ik stellen aan Bas Rotgans van Wheelrunner CC.


J: Hey Bas what sup?
B: Hey Johnny ouwe fietser! Kom je even op visite?
J: Jazeker, en meteen wat vragen stellen!


J: Ik heb net een lange fietstocht gemaakt en ik ben hellemaal in de ban van het fietsvirus. Wat is dat?
B: Ja, iedereen is aan het fietsen. Ik weet het niet... Vertel jij het maar, jij heb net 100 km gefietst. Ik denk dat het makkelijk is. Je hebt gewoon een fiets, stapt de deur uit en je gaat een stuk fietsen.


J: Er zijn steeds meer snow- en skateboarders die gaan fietsen. Wat maakt dat fietsen zo interessant?
B: We worden allemaal een jaartje ouder, we zijn een beetje aan het dicht groeien. Niet actief genoeg. Met de fiets kan je lekker naar buiten en beetje fit worden. Je hoeft niet te wachten op wind of golven. Is het skatepark droog of de sneeuw wel goed. Je stapt gewoon op en gaat fietsen.


J: Wat voor tips heb je voor mij als beginnende fietser?
B: Gewoon structureel fietsen. Je kan beter 4 x in de week 25 km fietsen dan 1 x 100 km. Qua fiets maakt het wat minder uit. Een snelle, lichte racefiets maakt het wel makkelijker om hard te fietsen maar uiteindelijk kan je op een stadsfiets naar Maastricht fietsen.
Geef geld uit aan een goede broek! Een goede fietsbroek met zo'n zeem er in.
Je hebt iets dat heet in het Engels shammy cream. Broekevet is de Nederlandse naam. Dat is een soort vet wat je in je broek smeert. Dat vermindert de wrijving tussen je billen en je broek.


J: Welke fietstochten heb jij nog op de planning staan?
B: Ahh man, zo veel. Ik ga een augustus een event in de Pyreneeën rijden dat heet Further. en er is in november nog een race in Zuid-Afrika. Daar zit ik wel over na te denken. Die is een kleine 3000 km. Maar ik weet niet echt, in verband met corona. Ik kan heet ook slecht aan mijzelf verkopen, om ver te gaan vliegen om te gaan fietsen. Dan fiets ik liever hier in de buurt.


J: Moet je perse naar het buitenland om mooi te kunnen fietsen?
B: Helemaal niet, nee. Ik denk juist dat Nederland te gek is. Dat je vanaf de fiets onwijs mooi kan ontdekken hoe mooi Nederland eigenlijk is. Als je fiets, beweeg je langzamer en je rijdt door kleine dorpjes en je ziet het landschap aan je voorbij trekken. Langzaam verandert het landschap als je door de provincies rijdt. Nee, Nederland is prachtig om te fietsen.


J: Bas, dank je wel.
B: Graag gedaan.


Dat waren een paar goede tips. Goede broek en broekenvet. In mijn volgende VLOG stap ik weer op de fiets en fietsen we naar een skatepark. Natuurlijk gaat de VLOG camera weer mee.


Laat even weten wat je van dit interview vindt. Kijk naar de video, like en deel hem met je vrienden. Bezoek Bas Rotgans in zijn shop. Volg hem op Instagram zodat je op de hoogte blijft van zijn avonturen.


Ga naar buiten, blijf creatief.

Bas Rotgans van Wheelrunner


Interview Tim en Mick van DijkeNa afloop van de XLC - Love Cycling 3 Nations Cup MTB in Spaarnwoude had onze videograaf @Johnny Dertien een interview met de broers Tim Van Dijke en Mick van Dijke. De nummers 1 en 2 van de race in de junioren categorie.

"Hoe gaat dat zo'n race samen, hebben jullie een afspraak?"

Dit weekeinde gaan we verder bij de Vayamundo MTB Cup in Houffalize!
Johnny 13 Videografie - Zaandam - Contact

Ja, deze website gebruikt ook cookies. Dit is de vervelende maar verplichte cookie melding!