Black Magic Pocket Cinema Camera 4K - ReviewNa jaren van trouwe dienst was mijn Panasonic AG-HMC150 dan toch aan vervanging toe. Het beeldscherm had een jaar geleden al een plons zout water over zich heen gehad en de specs waren 2 jaar geleden al achterhaald. Geen 4K, geen 60p en een lage bitrate.

Black Magic Pocket Cinema Camera 4K

Hoewel ik als back-up camera de Panasonic DMC-G7 gebruik, wilde ik toch wat meer een echte video camera. Maar dan wel één die net iets meer in huis had dan gewoon een videocamera. Vlak voor de corona crisis had ik een bestelling geplaatst voor de Balck Magic Pocket Cinema Camera 4K. Een kleine handzame Cinema Camera met de vormfactor van een flinke DSLR. Deze camera heeft een Micro 4/3 systeem, filmt in 4K tot 60 fts. Heeft een aantal mooie compressie technieken aan boord maar kan ook in RAW filmen. Opslag kan nog gewoon op SD kaartjes maar ook direct op een SSD.

Accu laden, SD kaart er in en een lens opschroeven en de camera is klaar voor gebruik. Meer is er niet nodig om de deze camera te gebruiken. Maar in de basis is deze camera karig. De kleine accu die je bij de camera krijgt houdt het niet langer uit dan 20 minuten. Dat is niet echt handig als je de hele dag in het veld staat te filmen. Het touchscreen op de camera is groot genoeg maar zit vast aan de achterkant. Een extra monitor is dus wel een must have en om alles aan de camera vast te maken is een camera cage ook wel handig. Gelukkig had ik al rekening gehouden met deze aankoop en had ik voor mijn andere camera's al een monitor en een extra accu gekocht. Deze konden dus zo naar de BMPCC4k.

75One Challenge

De eerst draaimomenten maakte ik tijdens filmopnamen van de 75One Challenge van Ramses Bekkenk. In het begin ging het allemaal wel wat onwennig maar al snel had ik de smaak te pakken. Ik was al gewend om geen gebruik te maken van de automatische instellingen dus het was nu alleen nog zaak om goed de focus in de gaten te houden. Gelukkig heeft de camera (en de externe monitor) focus peaking dus goed op je scherm blijven kijken en opletten. Vooruit denken en scherpstellen op de plek waar je denkt het onderwerp gaat komen. Maar omdat je dat bij evenement videografie niet helemaal kan voorspellen, film ik altijd al met een hoger diafragma zodat een groot gedeelte van het beeld scherp is. Dit is niet echt cinematisch, maar wel beter dan het shot missen.

Voor- en nadelen

Ondertussen heb ik al wat uurtjes met deze camera gedraaid. Dit vind ik de voor- en nadelen van deze camera.

PRO:

 • Compact en handzaam. Goed voor Run and Gun werk.
 • 4K-60p
 • Bestanden worden in Pro-Res opgeslagen zodat ze 1 op 1 in de computer bewerkt kunnen worden
 • RAW format (maar dan moet ik wel mijn computer updaten)
 • Mogelijkheden om uit te bouwen naar high-end productie camera
 • Kwaliteit van de beelden
 • Dual ISO waardoor je met weinig licht toch prima beeld kan maken.
 • Micro 4/3 - Hoewel veel filmers dat een nadeel vinden, vind ik dat een voordeel. De camera is daardoor minder licht gevoelig. Bij 9 van de 10 opdrachten is er zo wie zo veel licht.

  CONS:

  • Hoog stroom verbruik. Kon ik met mijn oude camera uren filmen, nu moet ik goed timen en extra accu's mee nemen.
  • Beeldscherm vast aan de camera. Hoewel dit geen vlog camera is, is het wel prettig om het beeldscherm in een andere hoek te zetten.
  • Je moet de camera eerst opbouwen voordat je kan gaan filmen.
  • Geen vaste ND filters. Probeer maar eens op het strand of in een bos, met schone handen, een filter op je lens te draaien.
  • Crop factor van de sensor. Maar ik gebruik dat als een extra zoom.


  Conclusie.

  Ik vind dit een hele fijne camera om mee te werken. Goed om te weten dat je deze camera helemaal kan opbouwen tot productie camera maar dat je hem ook kan gebruiken voor Run and Gun werk. Prijs van de Cinema Camera is laag en als je al een lens hebt kan je eigenlijk meteen aan de slag. Met de tijd kan je dan de camera verder uitbouwen. 

  Hier gaan een hoop mooie beelden mee geschoten worden.

  Kijk ook naar de VLOG die ik over deze camera gemaakt heb.


  Tien tips om je GoPro anders te gebruiken.

  Ik liep al wat langer met het idee: wat als ik mijn grote Panasonic 3 ccd camera nu eens thuis liet en alleen mijn GoPro camera mee zou nemen, zou dat werken. Toen ik de plannen voor de #poederbaas trip maakte dacht ik: dit is het moment

  Samen met GoPro Nederland heb ik een plan gemaakt om dit mogelijk te maken. Het filmen met alleen een GoPro camera vraagt er om, buiten de box te denken. Dit zijn mijn oplossingen.

  1. Download de GoPro app op je smartphone. Niet alleen handig om je footage terug te zien en je shot in te stellen. Maar ook handig om de instelling van je camera snel aan te passen. Je kan ook je coolste shot naar je telefoon downloaden en dan posten op instagram (@johnnydertien) Wel thuis even oefenen met de app!

  2. Je moet een schermpje hebben.  Dit wist ik al veel langer. Als je serieus met een GoPro wilt filmen dan moet je kunnen checken of je shot goed is. Achteraf is het prettig dat je footage terug kan zien. Als je geen snelle actie filmt dan kan je hiervoor ook de GoPro app gebruiken. De Hero 4 Silver heeft een ingebouwde schermpje.

  3. Zet, als je niet filmt, de GoPro uit. Dat scheelt stroom. Je kan dit bij de nieuwe Hero 4 automatisch laten doen. Let er wel op dat het 6 seconden duurt voordat de camera is opgestart en je kan filmen.

  4. Externe batterij. Het schermpje en de wifi vreten energie. Ook de temperatuur is belangrijk. Als je in de sneeuw staat te filmen is dat niet fijn voor je accu's. Koop bij de Action een powerbank. Vlak voordat ik weg ging kocht ik er één van 6000 mAh voor €13,00. Deze stop je in je binnenzak en laat een lange USB kabel via je mouw naar de camera lopen. Op deze manier kan je de hele dag filmen met je GoPro.

  5. Varieert met de field off view (fov). Je GoPro heeft 4 field off views: Wide, Medium en Narrow. Als je onderwerp iets verder van je weg staat dan moet je niet met een wide fov filmen. Kies dan voor een medium of narrow fov. Deze instelling zijn te vinden onder de video instellingen. Voor de super wide view moet je in de resolutie instellingen zijn. Let op. Als er weinig licht is dan geeft een narrow fov en onscherp beeld.

  6. Leer wat over resoluties. De GoPro kan in 4K resolutie filmen. Maar wat betekend dat eigenlijk?
  Als jij een wat oudere computer gebruikt om te editen dan werkt een 4K resolutie niet echt prettig. Als je plan is om een video te maken voor YouTube dan is een 720p resolutie prima. Je kan dan ook in een hogere snelheid filmen waarmee je dan weer mooie slomo's kan maken.

  7. Externe microfoon. De USB poort op je GoPro kan meer dan alleen de accu laden en files transporteren. Je kan er ook een microfoon op aansluiten.

  Sluit eens een microfoon aan op je GoPro

  8. Als je droog staat en blijft, film dan zonder de waterdichte case. Plastic tussen je camera en je onderwerp... Niet zo'n goed idee. Ik zie ook een extra halo als je bij weinig licht, tl licht filmt.

  9. Stop de GoPro in je zak. Dit is een action sports camera. Als er actie is moet je de camera snel kunnen pakken. Het is een beetje vreemd dat er zoveel cases zijn voor een camera die tegen een stootje kan.

  10. Gebruik een pole. Je kent ze wel die stokkies waar je de GoPro opzet. Varieer eens met de hoek waarin je film. Maak eens een hoog shot dan weer laag bij de grond. Film jezelf als je aan het boarden bent. Of gebruik de pole als statief om steady shots te krijgen.

  Extra tip: zorg dat je niet de hele dag aan het filmen bent. Geniet van je sessie, de omgeving, je vrienden. Niet is vervelender dan er aan het eind van de dag er achter dat je coole footage hebt maar je niets van de dag herinnert.

  Ik ben benieuwd naar jullie video's. Laat een link achter in de comments en ik ga snel kijken.

  De Poederbaas Freeride Festival playlist

  Johnny 13 met co-host Thomas van Bemmelen

  Het is gedaan. De laatste video staat on-line. Ik ben super trots dat het mij toch weer is gelukt om een dagelijks verslag te maken van een sneeuw evenement. Ik moet toegeven, het was deze keer niet zo heel makkelijk. De condities waren vere van optimaal. De laatste video heb ik zelf thuis afgemaakt. Maar het was een super vet event en ik ben blij dat ik er deel van heb mogen uitmaken.

  Dank je wel co-host Thomas van Bemmelen, GoPro Nederland, Salomon en natuurlijk Poederbaas.

  Tot volgend jaar.
  Johnny 13 Videografie - Zaandam - Contact

  Ja, deze website gebruikt ook cookies. Dit is de vervelende maar verplichte cookie melding!